top of page
Laulullisesti ja etenkin ilmaisullisesti ennustajan roolissaan Tuula Paavola puhdistaa ensi-illan koko pöydän. Kerrassaan vaikuttavaa!
Jorma Pollari, Keskisuomalainen 2013 (Verdin Naamiohuveista Jyväskylässä)

tuula

Tuula Paavola aloitti musiikin opintonsa Espoon musiikkiopistossa piano ja myöhemmin laulu pääaineenaan.

Ennen laulajanuransa alkua hän opiskeli ranskaa ja englantia Helsingin Yliopistossa, sekä kävi kolmivuotisen Alexander-tekniikan opettajakoulutuksen Essexissä Englannissa. Viime vuosina hän on lisännyt palettiinsa myös intuitiivisen energiahoitajan koulutuksen.

 Sibelius-Akatemiasta hän valmistui musiikin maisteriksi keväällä 2003 erinomaisin arvosanoin. Oopperauransa hän aloitti Sibelius-Akatemiassa lyyrisen mezzon rooleilla, mutta on viime vuosina siirtynyt alton ja dramaattisen mezzon tehtäviin (mm. Dvorakin Rusalkan Jezibaba, Lucretia Brittenin oopperassa The Rape of Lucretia, Dalila Saint-Saënsin oopperassa Samson et Dalila, Ulrica Verdin oopperassa Naamiohuvit ja Principessa di Bouillon Cilean oopperassa Adriana Lecouvreur.) Hän on laulanut useiden oopperoiden kantaesityksissä (mm. Paakkunaisen Kaikkeuden Ytimessä Oulussa 2003, Scharinin Lysistrate Tukholmassa 1998, Glassin Les Enfants Terribles Suomen ensiesitys Helsingissä 2005, Kimmo Hakolan Vierivä Kivi Noormarkussa 2008 sekä Juhani Nuorvalan Väliaika Helsingin Musica Novassa 2009.

 

Tuula Paavola on menestynyt useissa kilpailuissa, mm. vuonna 2001 hän voitti Kangasniemen
laulukilvan ensimmäisen palkinnon.. Hän on laulanut lukuisten Suomen kaupunginorkestereiden, kamariorkestereiden sekä Radion Sinfoniaorkesterin solistina, ja esiintynyt oopperarooleissa tai oratorio- ja lied-solistina Ruotsissa, Venäjällä, Virossa ja Englannissa. Suomen kansallisoopperan kuoron alttolaulajaksi hänet valittiin vuonna 2004. Kansallisoopperassa hän on laulanut lisäksi mm.  Kokkosen Viimeisten kiusausten sekä Mozartin Taikahuilun Kolmannen naisen roolit. Hänen kiitetystä ensikonsertistaan Kansallisoopperan Alminsalissa vuonna 2005 tehtiin dokumentti MTV3:n 45 minuuttia –ohjelmaan. Vuonna 2014 ilmestyi Alba-levymerkiltä Jyrki Linjaman ooppera Die Geburt des Täufers, jossa Tuula Paavola laulaa mittavan roolin Johannes Kastajan äitinä, Elisabethina.

bottom of page